Waarom de hackathon Redesign Your Food Business?

Op 13 en 14 april organiseren Mikrocentrum en Vakblad EVMI (Alea Publishers), Food Technology 2022. Of het nu gaat om CO2-uitstoot, voedselveiligheid, ketentransparantie, gezonde voeding of clean label; de oplossingen worden geboden door nieuwe technologie en innovaties. Op deze beurs vindt de 3e editie van de hackathon Redesign Your Food Business plaats. Maximaal zes teams bestaande uit MBO – HBO – WO studenten en professionals werken aan concrete vraagstukken. 

Waarom deze hackathon?
Het is tijd om te heroverwegen hoe we ons voedsel verbouwen, delen en consumeren. Als het goed wordt gedaan, kunnen landbouw, bosbouw en visserij iedereen van voedzaam voedsel voorzien en fatsoenlijke inkomens genereren, terwijl de mensgerichte plattelandsontwikkeling wordt ondersteund en het milieu wordt beschermd.

Op dit moment worden onze bodems, zoetwater, oceanen, bossen en biodiversiteit snel aangetast. Klimaatverandering legt nog meer druk op de hulpbronnen waarvan we afhankelijk zijn, waardoor de risico’s in verband met rampen, zoals droogtes en overstromingen, toenemen. Veel vrouwen en mannen op het platteland kunnen de eindjes niet meer aan elkaar knopen op hun land, waardoor ze gedwongen zijn naar steden te migreren op zoek naar kansen. Slechte voedselzekerheid zorgt er ook voor dat miljoenen kinderen worden belemmerd, of te kort voor de leeftijden, als gevolg van ernstige ondervoeding. (Bron website VN: Sustainable Development Goal 2 Zero Hunger).

Een ingrijpende verandering van het wereldwijde voedsel- en landbouwsysteem is nodig om de 815 miljoen mensen die vandaag honger hebben te voeden en de 2 miljard mensen die tegen 2050 naar verwachting ondervoed zullen zijn. Investeringen in de landbouw zijn cruciaal om de capaciteit voor landbouwproductiviteit te vergroten en duurzame voedselproductiesystemen zijn nodig om de gevaren van honger te helpen verlichten.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.